Hoe ver kun je fietsen met je accu?

De actieradius van een e-bike houdt simpelweg in: hoe ver kun je fietsen met je accu? Als je accu op is kun je natuurlijk nog verder, alleen zal je zelf het zware trapwerk moeten doen.

Er zijn een aantal factoren die je actieradius van je accu bepalen: trap je veel mee of laat je vooral de motor werken? Fiets je op maximale snelheid of doe je rustig aan? Rij je op vlak terrein of in de heuvels? Stel dat je een e-bike met een capaciteit van 350 Wh (watturen) koopt en je fietst 2 uur met volle ondersteuning op vlak terrein. De motor moet dan 175 watt leveren om 25 km/h te fietsen. Je kunt dan in 2 uur 50 kilometer afleggen voordat we accu op is. Je kunt dat verlengen door bijvoorbeeld zelf meer mee te trappen. In het algemeen geldt: hoe groter de capaciteit van je accu, hoe duurder de e-bike.

 

Actieradius—wat is het eigenlijk?
De actieradius van een e-bike bepaalt hoeveel kilometer kun je fietsen met een volle accu. De kwaliteit en de capaciteit van de accu bepalen de actieradius van de e-bike.

Aantal wattuur
De hoeveelheid energie die in de accu van je e-bike past wordt uitgedrukt in wattuur (Wh). Dat is het aantal watt dat de accu in één uur kan leveren. Een accu van 500 Wh kan een uur lang 500 watt leveren, of 5 uur lang 100 watt. Er zijn accu’s van 200 Wh, maar ook van 600 Wh. Hoe meer Wh een accu heeft, hoe duurder de e-bike meestal is.

Hoe lang kan de accu mee?
Hoe snel de accu leeg raakt is afhankelijk van diverse factoren. Allereerst het gewicht
van de fiets en de fietser zelf. Hoe zwaarder deze zijn, hoe meer er gevraagd wordt van de accu. Ook de omgeving waarin gefietst wordt heeft invloed op de accu. In heuvelachtig gebied gaat de batterij sneller leeg dan op vlak terrein. Daarnaast spelen ook het type sensor, de buitentemperatuur, de windkracht, het wegdek, de bandenspanning en het trapondersteuningsniveau een rol. In dat laatste geval geldt; hoe meer je meetrapt, hoe minder snel je accu leeg raakt.

Veel of weinig schakelen
Het schakelgedrag van de fietser op de e-bike heeft invloed op het verbruik en de actieradius. Als je vanuit stilstand vertrekt kun je het beste in de laagste versnelling vertrekken en doorschakelen tot de gewenste trapfrequentie en snelheid is bereikt. Je kunt het vergelijken met uit stilstand optrekken met een auto. Bij een e-bike kun je wel in de zwaarste versnelling vertrekken, maar het vermindert je actieradius aanzienlijk.

Trapkrachtsensor
Een e-bike heeft altijd een rotatiesensor die de trapfrequentie meet en op basis daarvan motorondersteuning levert. Duurdere modellen hebben vaak ook een trapkrachtsensor, die meet hoeveel kracht er op de pedalen wordt uitgeoefend. Hierdoor is er een meer natuurlijk aanvoelende ondersteuning mogelijk en wordt de actieradius gunstig beïnvloed.

E-bike Xperience
Wil je meer weten over de actieradius van een e-bike waar je in geïnteresseerd bent? Of wil je eens een aantal e-bikes testen met verschillende accu’s? Kom dan naar E-bike Xperience 2020; het grootste e-bike testevent! Hier test je e-bikes van 28 februari t/m 1 maart 2020 meer dan 70 verschillende merken op een uitdagend testparcours.

Bestel direct je tickets >>